Здравейте на всички. Казвам се Наташа и съм на 28 години. Имам си едно прекрасно ангелче на година и седем месеца - Симона. От известно време живеем в Холандия. Празници като Коледа и Великден са едни от любимите ми. Семеен празник на който цялото семейство се е събрало заедно с близки роднини на празнична трапеза.

Великден е голям християнски празник отбелязван в много страни. Великден празнуват и тук в Холандия. Основните религии са католицизъм и протестанство.Великден в България и Великден в Холандия се разминават. Тук го отбелязват една седмица по рано понеже са католици. Православната църква определя датата за празнуване на Великден според Юлианския календар, а Католическата църква според Грегорианския. Но това е друга тема.

Тази година си помислих че ще празнувам този хубав празник два пъти, но уви. Великден не беше това което очаквах.

Подготовката в къщи започва една седмица по рано. Правим основно пролетно почистване, украсяваме с великденски мотиви, боядисваме яйца, приготвяме козунаци и вкусни ястия. Винаги сме си прекарвали страхотно, весели и засмени. Не съм много запозната с тукашните традиции , но ще ви разкайа това което съм чувала. Великден на холандски - Пасен. тук хората украсяват прозорците на дома си с великденски зайчета, пиленца, върбови клонки във ваза украсени с шарени яйца. тази година Великден е на 8 април. неделя и понеделник - първия и втори ден от великден са официални празници в Холандия. В магазините е пълно с шоколадови яйца обвити в красиви и шарени опаковки. На масата им присъства хляб който е сладък и със стафиди. нещо наподобяващо навия козунак. (всъщност няма нищо общо с козунака :)) магазините изобилстват с различни видове керамични фигурки на животни, плетени кошнички, всякаква украса за врата, прозорец, стена, маса..и всичко това е специално за великден..При хубаво време на Великден възрастните крият яйца в градината сред храстите и дърветата, а децата ги търсят и събират в кошнички. Ако е лошо времето, тогава в къщи. В УЧИЛИЩЕ ДЕЦАТА УКРАСЯВАТ КУХИ ЯЙЦА.ИМА ВЕЛИКДЕНСКИ КАРНАВАЛ С МАСКИ.
ПОЧТИ ВСЕКИ СИ КУПУВА ШАРЕНИТЕ ЯЙЦА ОТ МАГАЗИНА. АЗ РЕШИХ КАКТО В БЪЛГАРИЯ ДА ГИ БОЯДИСАМ В ЧЕТВЪРТЪК. СУТРИНТА ЗАКУСВАХМЕ, СЛЕД ТОВА ВСЕКИДНЕВНОТО ЧИСТЕНЕ С ПРАХОСМУКАЧКА И ЗАБЪРСВАНЕ НА ПОДА. ПРИГОТВЯНЕ НА ОБЯД И НЕЩО ЗА ВЕЧЕРЯ. СИМОНА БЕШЕ НЕЩО КИСЕЛА. ХЛЕНЧЕ, НЕ ДОВОЛНА, НЕ ИСКА ДА ЯДЕ ЗА ОБЯД, ЛЕКО ТОПЛА 37.1Т. ПОМИСЛИХ ЧЕ И СЕ СПИ И РЕШИХ ЧЕ СЛЕД ОБЕДНИЯ СЪН ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ ДА ВЗЕМЕМ ЯЙЦА И ДА ГИ БОЯДИСАМЕ. СЛЕД 20 МИНУТЕН СЪН , СИМОНА СЕ СЪБУДИ ПЛАЧЕЙКИ И СЪС ЗАЧЕРВЕНИ БУЗИ. ГОРЕШЕ ЦЯЛАТА. ВЕДНАГА И ДАДОХ ПАНАДОЛ, ИЗМИХ И ЛИЦЕТО И ВЗЕХ ДА И ПРИМЕРЯ Т. ИЗВЕДНЪЖ ВЗЕ ДА ХЪЛЦА И ПОВЪРНА. ДОРИ НЕ УСПЯХ ДА И ИЗМЕРЯ Т. НО БЕШЕ НАД 38. ВЗЕХ ДА И МИЯ ЛИЦЕТО И ПОВЪРНА ОТНОВО. ИЗПЛАШИХ СЕ МНОГО. ТОВА СЕ СЛУЧВАШЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ. И ИЗВЕДНЪЖ НАЙ ГОЛЕМИЯ ШОК. ПОЛУЧИ ГЪРЧ ОТ ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА. НЕ ГО ПОЖЕЛАВАМ НА НИКОЯ МАМА. ОБАДИХ СЕ НА ТАТКОТО КОИТО БЕШЕ НА РАБОТА. 20ТЕ МИНУТИ КОИТО ГО

ЧАКАХ МИ СЕ САТОРИХА КАТО 20 ЧАСА. НЕЗНАЕХ КАКВО СЕ СЛУЧВАШЕ И СЕ СТРАХУВАХ ДА НЕ СЕ СЛУЧИ НЕЩО ПО ЛОШО. СЛЕД ОЩЕ 20 МИНУТИ БЯХМЕ ВЕЧЕ В БЪРЗА ПОМОЩ. СИМОНА БЕШЕ ПРЕГЛЕДАНА ОТ НАД 10 ДОКТОРИ И СТАЖАНТИ. НА ВСЕКИ ПО ОТДЕЛНО ОБЕСНЯВАХ КАКВО СЕ БЕШЕ СЛУЧИЛО.СЛЕД 2 ЧАСА ПРЕГЛЕДИ И ОБЕСНЯВАНИЯ СЕ ОКАЗА

ЧЕ Е ПО ДОБРЕ ДА ОСТАНЕМ В ДЕТСКО ОТДЕЛЕНИЕ ПОД НАБЛЮДЕНИЕ.ЕВЕНТУАЛНО АКО ПОЛУЧИ ВТОРИ ГЪРЧ. ДО 9 ВЕЧЕРТА СИМОНА ВДИГА И СВАЛЯ ТЕМПЕРАТУРАТА. В ХОЛАНДИЯ ВСИЧКИ БОЛКИ СЕ ЛЕКУВАТ С ПАРЪЦЕТАМОЛ. ПАРЪЦЕТАМОЛА ТУК Е ЛЕК ЗА ВСИЧКО. СЛОЖИХА И СВЕЩИЧЧА ПАРАЦЕТАМОЛ ПРЕДИ ДА ЗАСПИ. АЗ БЯХ С НЕЯ ПРЕДРУЖИТЕЛ.

ТОВА СА СНИМКИ ОТ БОЛНИЦАТА, ВМЕСТО ДА С,Е СИ В КЪЩИ И ДА СЕ ПОДГОТВЯМЕ ЗА ПРАЗНИКА. НА ВСЕКИ ЧАС ИДВАШЕ СЕТРА И И ИЗМЕРВАШЕ ТЕМПЕРАТУРАТА. НА ДРУГИ ДЕН ВСИЧКО СЕ ПОВТОРИ. ПРЕЗ ПОЛОВИН ЧАС ИДВАШЕ РАЗЛИЧЕН ЛЕКАР И СТАЖАНТ, ПРЕГЛЕЖДАХА Я, АА АЗ ОБЕСНЯВАХ ОТНОВО И ОТНОВО КАКВО СЕ БЕШЕ СЛУЧИЛО.ПРЕЗ ДЕНЯ СИМОНА ПОДЪРЖАШЕ 37.2 Т. И СЕ ЧУВСТВАШЕ МАЛКО ПО ДОБРЕ.ДВОУМЯХА СЕ ДАЛИ ДА НИ ИЗПИШАТ ИЛИ ДА НИ ОСТАВЯТ ОЩЕ ЕДНА ВЕЧЕР. НЕ МОЖЕХА ДА РАЗБЕРАТ НА КАКВО СЕ ДЪЛЖЕШЕ ТАЗИ ТЕМПЕРАТУРА,ЗАЩО Е ПОЛУЧИЛА ГЪРЧ. В 19H ВЕЧЕРТА СЕ БЯХМЕ ПРИБРАЛИ ВЕЧЕ.

Така плановете ми за покупка на великденска украса и яйца за боядисване се провалиха.

ЧЕТВЪРТЪК И ПЕТЪК В БОЛНИЦА. ОСТАВАШЕ МИ СЪБОТА - нали казват че ако в четвъртък не успеем да боядисаме яйцата , ни се дава втори шанс- нещо като поправителен във събота ;) така сам чувала.

Събота сутрин - видимо Симона е по добре. Бързо отидохме да си накупим така желаните пиленца, зайчета,яйца, клонки...
Прибрахме се и докато разглеждахме и се радвахме (по точно аз) на покупките , Симона беше отново с Т. Направо ми се плачеше..
Искаше все да я нося на ръце и да сам при нея. отказах се от приготовленията за холандския великден.Вечерта наши познати се обадиха да ни кажат че в понеделник ще ни дойдат на гости. Та нали неделя и понеделник се празнува. Имах всичко , просто ми трябваше малко време. Реших вечерта Симона след като заспи да боядисам яйцата. така и направих, но... боята за яйца не беше хубава. Яйцата не искаха да се оцветят. Добре че имах лепенки за да ги доукрася :)к ато си помисля как с мама боядисвахме в к6ти и колко хубави ставаха яйцата. още докато са във горещата вода мама им слагаше по едно листенце от балдаран и ги оставяше за около минута две за да залепне листенцето добре и тогава ги слагаше в боята. после ги вади и когато изсъхне от боята яйцето,отстранявахме листенцето. правихме и шарени. накапвахме от всички цветове върху памук и огъвахме яйцето. като по малка се сещам че рисувах със свещ върху топло яйце и когато го потопим в боята нарисуваното оставаше не оцветено. пробвали сме и с кристали , но никога не ми се получаваха

Като си помисля как с мама боядисвахме в къщи и колко хубави ставаха яйцата. още докато са във горещата вода мама им слагаше по едно листенце от балдаран и ги оставяше за около минута две за да залепне листенцето добре и тогава ги слагаше в боята. после ги вади и когато изсъхне от боята яйцето,отстранявахме листенцето. правихме и шарени. накапвахме от всички цветове върху памук и огъвахме яйцето. като по малка се сещам че рисувах със свещ върху топло яйце и когато го потопим в боята нарисуваното оставаше не оцветено. пробвали сме и с кристали , но никога не ми се получаваха

ЕТО ТАКА ИЗГЛЕЖДАХА МИНАЛОГОДИШНИТЕ ЯЙЦА.

А тук Мони е още съвсем мъничка :) А ако знаете колко хубаво миришат домашно изпечените козунаци и кифлички.. мама е голям майстор. тази година ще се пробвам и аз. ето ги и тях ее

яйцата готови, на мен не ми се спи и реших да направя блатове за торта. в неделя симона си поспа малко по до късно а аз успях да направя и тортата. ето я и нея

яйцата които се пукнаха при варенето използвах за една много лесна и вкусна салата.

настъргани картофи,майонеза, сирене,яйца. в реда в които съм ги написала и се повтаря отново.

след обяда направих крем карамел, а вечерта макар и с температура пробвахме да направим една малка великденска фотосесия на Симона.

Симона много им се радва на шаренит яйца. само повтаряше 'коко, коко''

в понеделник на обяд посрещнахме гостите. бях приготвила за ядене пилешки бутчета малки на скара, шишчетаeta, пуешки пържоли, зелена марулена салата с репички и краставички. хапнахме, пийнахме, посмяхме се. и ето че дойде и редът на чукането с яйца.

абе добре си изкарахме.

за нашият си великден по българско :)) в събута сутринта боядисах яйца. замесих козунаци, приготвих печено агнешко.

за първи път тази година дядо Великден беше ме забравил. до миналата година сутринта на Великден винаги откривах едно червено яйце под възглавницата.тази сутрин имаше яйце само за Мони

сутринта излязохме на разходка. отидохме до един мноого голям базар. изморих ме се от обикаляне със симона и решихме да изчакаме тати в колата.изведнъж 2 полицейски коли и охраната на паркинга заобградиха колата. искаха ни документи за проверка.преровиха чанти , багажи , обстоен преглед на колата. разпити защо сме на този базар, кое от къде сме купили, колко сме платили... и в крайна сметка се оказва че някаква групичка жени от български и ромънски цигани, крадят стока изнасят я на паркинга, мъжете им я взимат и избягват. жените са задържани и са казали че са с кола с българска регистрация. на паркинга е имало само 3 коли с български номера. понеже ние бяхме в колата затова са проверили първо нас. другите коли бяха под наблюдение. очакваха и тях. след 3-4 часа се останови че сме невинни, че не сме тези които търсят. извиниха ни се и ни разрешиха да се прибираме. за извинение не ни взеха пари за паркинг :)))

прибрахме се в къщи, и направихме още няколко снимки :)

седмица след празника всичко свързано с великден по магазините беше намалено - 30,40,50,60,70% или плащаш 1 , а вземаш 3. ако знаете само колко джунджурийки си накупих за следващата година :))

обадихме се в България на маминка. при тях беше весело. родата цялата събрана заедно.
няма нищо по хубаво от празниците празнувани в българия.

Ето това е сладкия хляб със стафиди и други кексове, сладкиши които са задължителни на холандската трапеза. снимала съм ги с опаковките защото ги приготвих за да ги изпратя на мама в България.

Великден не беше това което очаквах, но все пак си изкарахме добре. Дано за следващата година си бъдем у дома. Ето още няколко снимки с нашата украса, яйца, и козунаци и най голямото ми съкровище Симона.
Поздрави и целувки на всички от влажната и дъждовна Холандия!.